Bel mij terug

Hoe hoog is de rente?

Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. De maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Wij adviseren u graag om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Hypotheekrentes wijzigen regelmatig. Wilt u weten hoe hoog de rente is? Neem dan contact met ons op.
 


 
 
Rentevastperiode
De meeste huizenkopers kiezen voor een hypotheek waarbij de rente voor een bepaalde periode vastligt. Dat kan een jaar zijn, maar ook vijf, tien of wel twintig jaar. Hoe langer de rentevastperiode is, hoe hoger het rentepercentage dat u betaalt. Waar moet je op letten?
De hoogte van de rente
Natuurlijk is de hoogte van de rente een aspect waarmee u rekening moet houden. Maar overschat het belang niet! In de meeste gevallen is de rente immers ook fiscaal aftrekbaar. Bij de meeste hypotheekvormen bestaan de maandelijkse lasten uit rente en een premie voor de aflossing. Een hypotheek met een lage rente en een hoge premie kan per saldo duurder zijn, dan een hypotheek met een wat hogere rente en een voordeligere premie. Bovendien zijn de voorwaarden en de flexibiliteit van een hypotheek minstens zo belangrijk. Kijk dus wat verder dan alleen de rente, als u een hypotheek beoordeelt.
 
Nominaal of effectief
De rente die u aantreft in de advertenties van hypotheekverstrekkers is de nominale rente. Dat is ook het rentepercentage dat in de hypotheekakteEen door een notaris opgemaakt bewijs van een hypotheek. wordt opgenomen en dat van uw bankrekening wordt afgeschreven. Maar betaalt u die rente vooraf of achteraf? Betaal u die rente per maand of per jaar? Als er rekening wordt gehouden met het tijdstip van betaling en met de afsluitkosten van de hypotheek, dan spreekt men van effectieve rente. Hypotheekverstrekkers zijn verplicht om de effectieve rente in hun offerte op te nemen. Zo kunt u eenvoudig de offertes van verschillende aanbieders op kosten met elkaar vergelijken.
 
Vaste rente
De vaste rente is het meest statische systeem. De rente die in de offerte staat, verandert niet. Dat is natuurlijk een prima systeem bij een stijgende markt. Maar daalt de rente in de tussentijd, dan is het niet voordelig. Vanwege het ontbreken van extra faciliteiten, is de rente bij dit soort offertes vaak relatief laag.
 
Dagrente
De naam zegt het al: het dagrentesysteem kijkt naar de rente op of rond de dag waarop de hypotheekakteEen door een notaris opgemaakt bewijs van een hypotheek. passeert. Is op dat moment de rente die voor vergelijkbare leningen wordt betaald lager dan uw offerterente, dan krijgt u die lagere rente. Is de rente hoger, dan blijft uw offerterente gelden. Het moment van beoordelen kan per hypotheekverstrekker verschillen. Het dagrentesysteem biedt dus een kans op een lagere rente.
 
Dalrente
Wordt de dalrente gehanteerd, dan hebt u de meeste kans op een lagere rente dan in de offerte. Op het moment van passeren van de hypotheekakteEen door een notaris opgemaakt bewijs van een hypotheek. wordt gekeken naar het laagste renteniveau in de tussenliggende periode. Die rente geldt.
Over het algemeen ligt de rente in dit soort offertes relatief iets hoger dan bij de andere twee systemen. Maar mocht de rente dalen, dan profiteert u ook maximaal.
 
Nooit hoger dan in de offerte
Welk systeem ook wordt gehanteerd, u hoeft nooit meer te betalen dan het in de offerte genoemde rentepercentage. Het beoordelen van een rentepercentage in een offerte is dus lastiger dan men denkt. Laat u bij die beoordeling begeleiden door één van onze adviseurs. Zij zijn op de hoogte van de systemen van de verschillende aanbieders en kunnen u helpen een keuze te maken die het beste bij u past.

Rob Koster

Erkend Hypothecair Planner
Erkend Hypotheek Adviseur

06-51060423

E-mail

Dennis den Blanken

Erkend Hypotheekadviseur
Verzekeringsadviseur Particulier
Verzekeringsadviseur Zakelijk

06-43255664

E-mail

Tjeerd Prins

Erkend Hypothecair Planner
Erkend Hypotheek Adviseur

06-48385384

E-mail

Marije Daalman

Ondersteuner hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail

Naomi Stoop

Ondersteuner Hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail

Rebecca Liedermooij

Ondersteuner hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail