Bel mij terug

Aflossingsvrije hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek lost u niets af, maar betaalt u iedere maand rente over het geleende bedrag. Wanneer de hypotheek afloopt, moet u het geleende bedrag in één keer terugbetalen.
 
Fiscaal voordeel
Doordat u bij een aflossingsvrije hypotheek niets aflost, blijft u gedurende de hele looptijd rente betalen over het totale geleende bedrag. Dat is op zich gunstig, want de hypotheekrenteDe vergoeding die men verschuldigd is voor een hypothecaire lening. is fiscaal aftrekbaar. U kunt dus gedurende de hele looptijd het maximale bedrag van de belasting aftrekken.

U hebt met de aflossingsvrije hypotheek in vergelijking met andere soorten hypotheken de laagste maandlasten. U profiteert van een maximale belastingaftrek. Daarnaast betaalt u alleen rente en geen aflossing of premies. Daar staat tegenover dat u zelf moet zorgdragen dat u de lening na afloop van de looptijd aflost.
 
Combineren met andere hypotheken
Het maximumbedrag waarvoor u een aflossingsvrije hypotheek kunt afsluiten ligt eigenlijk altijd een stuk onder de waarde van het huis. U zult dus voor het resterende bedrag eigen geld moeten inbrengen of een aanvullende hypotheek moeten afsluiten waarop u wél aflost. Met ingang van 1 augustus 2011 mag een hypotheek maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij zijn.
 
Einde van de looptijd
Aan het einde van de looptijd (maximaal 30 jaar) moet u het geleende bedrag aflossen. Dat kan bijvoorbeeld door uw woning te verkopen of doordat u in de tussentijd het benodigde geld zelf bijeen hebt gespaard. Vaak is het ook mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat de rente over deze nieuwe hypotheek niet meer fiscaal aftrekbaar kan zijn.
 
Voor wie?
Voor mensen die op latere leeftijd gaan verhuizen naar een kleinere woning en een behoorlijk gedeelte eigen geld inbrengen, is de aflossingsvrije hypotheek het overwegen waard. Verder wordt deze hypotheekvorm veel gebruikt in combinatie met andere hypotheekvormen.
 
De voordelen
  • Lagere maandlasten dan bij elke andere hypotheekvorm
  • U hebt optimaal belastingvoordeel vanwege de hypotheekrenteaftrek
  • Het is een eenvoudige hypotheekvorm, die makkelijk met andere hypotheken is te combineren
De nadelen
  • Het maximale bedrag dat u aflossingsvrij kunt lenen, ligt altijd ruim onder de verkoopwaarde van uw woning
  • U lost niets af, daarom bouwt u ook geen bezit op
  • Soms stelt de geldverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht

Rob Koster

Erkend Hypothecair Planner
Erkend Hypotheek Adviseur

06-51060423

E-mail

Dennis den Blanken

Erkend Hypotheekadviseur
Verzekeringsadviseur Particulier
Verzekeringsadviseur Zakelijk

06-43255664

E-mail

Tjeerd Prins

Erkend Hypothecair Planner
Erkend Hypotheek Adviseur

06-48385384

E-mail

Marije Daalman

Ondersteuner hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail

Naomi Stoop

Ondersteuner Hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail

Rebecca Liedermooij

Ondersteuner hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail