Bel mij terug

Annuïteiten hypotheek

Een annuïteit is een ander woord voor 'vast bedrag'. Wie een annuïteitenhypotheek afsluit, betaalt iedere maand een vast bedrag (afgezien van eventuele rentewijzigingen). Dit bedrag bestaat uit twee delen. Het ene deel is de rente die u moet betalen over de lening. Het andere deel, de aflossing, wordt gebruikt om de lening terug te betalen.
 
Steeds minder rente, steeds meer aflossing
Hoewel u altijd hetzelfde maandbedrag betaalt, verandert geleidelijk de verdeling van dit bedrag over rente en aflossing. In het begin bestaat het grootste deel uit rente en een klein deel uit aflossing. Naarmate de looptijd vordert, wordt een steeds groter deel van dit maandbedrag gebruikt voor aflossing en dus een kleiner deel voor rentebetalingen. Het bedrag dat u geleend hebt wordt steeds lager, omdat u stapje voor stapje het geleende geld terugbetaalt. U betaalt daarom telkens minder rente. Een steeds groter deel van het vaste maandbedrag wordt gebruikt voor het aflossen van de lening.
 
Een rekenvoorbeeld
In de praktijk kost het u bij een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar ongeveer 22 jaar om de helft van het hypotheekbedrag af te lossen. De rest bent u kwijt aan rente. De andere helft van het hypotheekbedrag lost u af in de laatste 8 jaar, als u nog maar weinig rente hoeft te betalen. Uw maandlasten worden zo gekozen dat u aan het eind van die 30 jaar precies het gehele bedrag hebt terugbetaald. Niets meer, maar ook niets minder.
 
Afnemende populariteit
Hoewel u bij een annuïteitenhypotheek iedere maand hetzelfde bedrag betaalt, bent u in de praktijk iedere maand een beetje duurder uit. Alleen uw rentekosten zijn namelijk aftrekbaar van de belasting. Het belastingvoordeel wordt gaandeweg steeds kleiner, omdat u steeds minder rente betaalt. Deze hypotheekvorm wordt steeds minder vaak gebruikt. Hypotheken die op de lange termijn fiscaal aantrekkelijker zijn, zoals de spaarhypotheek, zijn nu veel populairder.
 
Voor wie?
Een annuïteitenhypotheek is interessant voor mensen die een goed toekomstperspectief hebben. Iemand die aan het begin van zijn carrière staat, bijvoorbeeld.

Door de belastingaftrek bent u in de beginperiode relatief goedkoop uit. Later bent u netto steeds meer geld kwijt, maar hebt u waarschijnlijk een hoger inkomen om de hogere lasten op te vangen.

Een annuïteitenhypotheek kan ook interessant zijn als u toch niet van de renteaftrek kunt profiteren. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een tweede woning koopt.
 
De voordelen
  • Een eenvoudige, heldere hypotheekvorm
  • Veel belastingvoordeel en dus relatief lage lasten in de beginperiode
  • Het geleende bedrag is gegarandeerd afgelost als de hypotheek afloopt
De nadelen
  • Uw netto woonlastenAlle kosten die het wonen met zich meebrengt, inclusief stookkosten, de kosten voor nutsvoorzieningen , eventuele servicekosten, reserveringen voor onderhoud, onroerende zaakbelasting en verzekeringen worden steeds hoger
  • In de beginfase los u nauwelijks af
  • Het is over de hele looptijd bekeken een relatief dure hypotheekvorm

Rob Koster

Erkend Hypothecair Planner
Erkend Hypotheek Adviseur

06-51060423

E-mail

Dennis den Blanken

Erkend Hypotheekadviseur
Verzekeringsadviseur Particulier
Verzekeringsadviseur Zakelijk

06-43255664

E-mail

Tjeerd Prins

Erkend Hypothecair Planner
Erkend Hypotheek Adviseur

06-48385384

E-mail

Marije Daalman

Ondersteuner hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail

Naomi Stoop

Ondersteuner Hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail

Rebecca Liedermooij

Ondersteuner hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail