Bel mij terug

Uw hypotheek oversluiten

Het kan soms aantrekkelijk zijn om uw hypotheek "om te zetten" naar een andere hypotheekvorm of "over te sluiten" bij een andere hypotheekverstrekker. Bijvoorbeeld als er een hypotheekvorm op de markt komt die veel beter aansluit bij uw situatie. Of als u bij een andere hypotheekverstrekker betere voorwaarden of een lagere rente kunt krijgen.

Kosten van hypotheek omzetten of oversluiten
Het omzetten of oversluiten van uw hypotheek komt er in feite op neer, dat u een geheel nieuwe hypotheek afsluit waarmee u de oude aflost. En dat heeft meestal kosten tot gevolg. Denk maar aan taxatie-, notaris- en afsluitkosten. Dit is zeker het geval als u naar een nieuwe hypotheekverstrekker gaat. Maar de grootste kostenpost is meestal de boete die u moet betalen voor het vervroegd aflossen van uw hypotheek. Bij het oversluiten van uw hypotheek tijdens de rentevast periode, brengt de hypotheekverstrekker een boete in rekening ter grootte van de gemiste rente-inkomsten. En dat kan behoorlijk oplopen. Stapt u precies aan het einde van de rentevast periode over, dan betaalt u deze boete niet. 

Lagere rente
Als de rente op dit moment een stuk lager ligt dan wat u betaalt voor uw hypotheek, dan lijkt het aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten. Bij het oversluiten van de hypotheek komen echter ook bijkomende kosten. Vaak kunt u de kosten meefinancieren in uw nieuwe hypotheek en kom u zelfs ook nog op lagere maandlasten uit. Maak vrijblijvend een afspraak voor advies of een "second opinion".

Wel of niet hypotheek omzetten of oversluiten?
Of u de hypotheek nu beter wel of niet kunt omzetten of oversluiten hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie. In het algemeen is het zo dat het beste moment aan het einde van de rentevast periode is. Als de rentevast periode nog een jaar of twee duurt, en u verwacht dat de rente gaat stijgen, kan oversluiten ook verstandig zijn. U profiteert dan van de lagere rente en de boete is relatief laag.

Interessant bij verhoging van de hypotheek
Heeft u toch al plannen om uw hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of voor andere uitgaven, dan kan omzetten of oversluiten interessant zijn. Veel van de genoemde kosten maakt u dan immers toch al.

Een goed advies is heel belangrijk
Bij het omzetten of oversluiten van een hypotheek komt heel veel kijken. Voor meer informatie of het maken van een afpsraak kunt u contact met ons opnemen.

Rob Koster

Erkend Hypothecair Planner
Erkend Hypotheek Adviseur

06-51060423

E-mail

Dennis den Blanken

Erkend Hypotheekadviseur
Verzekeringsadviseur Particulier
Verzekeringsadviseur Zakelijk

06-43255664

E-mail

Tjeerd Prins

Erkend Hypothecair Planner
Erkend Hypotheek Adviseur

06-48385384

E-mail

Marije Daalman

Ondersteuner hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail

Naomi Stoop

Ondersteuner Hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail

Rebecca Liedermooij

Ondersteuner hypotheken
Zelfstandig RegioBank Adviseur

020-4499099

E-mail