Bel mij terug

Uitvaartverzekering (natura)

Een natura uitvaartverzekering is een uitvaartverzekering waarbij bij het overlijden van de verzekerde door de verzekeraar geen kapitaal wordt uitgekeerd, maar een pakket aan diensten wordt verleend. In de praktijk betekent dit dat de verzekeraar (een deel van) de begrafenis of crematie regelt. Hierbij is het afhankelijk van het gekozen pakket wat er binnen deze verzekering valt. Vaak worden niet alle kosten door de natura uitvaartverzekering gedekt, zodat het verstandig is om rekening te houden met extra kosten achteraf. Om deze kosten te vermijden, wordt vaak nog een aanvullende kapitaal uitvaartverzekering afgesloten.
 
Waaruit bestaat de dekking van een natura uitvaartverzekering?
Bij de meeste natura uitvaartverzekeringen is het mogelijk om zelf de dekking van de verzekering te bepalen. Hierbij is de dekking modulair opgebouwd waardoor u zelf kunt bepalen wat u wenst op te nemen in de dekking van de verzekering. Het is heel belangrijk om goed naar deze dekkingen te kijken. Niet alleen naar de diensten die gedekt worden, maar ook in welke mate. Zo zal bijvoorbeeld iedere basis natura uitvaartverzekering een kist in zijn pakket hebben. Maar niet iedere kist is gelijk. Indien u kiest voor een basiskist, betekent dit vaak dat dit (1 van de) goedkoopste kist(en) in de collectie is. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de begraafplaats. Het kan voorkomen dat in een standaardpakket gekozen wordt voor een gemeenteplaats. Dat kan inhouden dat de overledene in een algemeen graf met onbekenden komt te liggen. Bovendien geldt hierbij vaakt dat de begraafplaats dan tijdelijk is: het kan zo maar zijn dat na een jaar of 10 het graf wordt geruimd. Vaak blijken nabestaanden dit niet te willen. Om niet voor verrassingen te komen te staan, adviseren wij u daarom goed te kijken naar de dekkingen binnen de verschillende verzekeringen.
 
Waarom een natura uitvaartverzekering afsluiten
Zoals geldt bij iedere uitvaartverzekering, is de belangrijkste reden om voor een natura uitvaartverzekering te kiezen het feit dat de verzekerde zijn of haar nabestaanden niet wil belasten met de kosten van zijn of haar toekomstige uitvaart. Hierbij wordt vaak gekozen voor een natura uitvaartverzekering omdat bij deze vorm de nabestaanden bijgestaan worden door de uitvaartverzekeraar bij het regelen van de uitvaart. Sterker nog: een groot deel van de uitvaart wordt door de verzekeraar geregeld. Een tweede reden om voor een natura uitvaartverzekering te kiezen is het feit dat deze minder inflatie gevoelig is dan een kapitaalverzekering. Bij een natura verzekering bestaat de dekking uit een aantal diensten en niet uit een vast bedrag. Door te kiezen voor een natura uitvaartverzekering ligt het risico van prijsstijgingen (gemiddeld 4,5% per jaar over de laatste 20 jaar!) bij de verzekeringsmaatschappij en niet bij de nabestaanden.

Een nadeel van de natura uitvaartverzekering is dat deze veel minder flexibel is dan de kapitaal uitvaartverzekering. Bij de natura uitvaartverzekering zitten de nabestaanden vaak vast zitten aan de producten en samenwerkingspartners van de gekozen verzekeraar. Zo staan de uitvaartverzorger, aula, kistenleverancier etc. vaak vast. Afwijken kan vaak niet of alleen tegen (aanzienlijke) extra kosten.

De natura uitvaartverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een kapitaal uitvaartverzekering. Voor deze combinatie wordt gekozen omdat een natura uitvaartverzekering vaak niet alle kosten van de uitvaart dekt. De kapitaalverzekering zorgt er dan voor dat nabestaanden niet alsnog voor aanzienlijke kosten komen te staan.

Richard Bakker

Verzekeringsadviseur Zakelijk
020-4499099

E-mail

Wendy de Goede

Verzekeringsadviseur Particulier

020-4499099

E-mail